Watch Dogs 2 PS4 Review

Het is alweer even geleden dat we als Aiden Pierce, gewapend met een smartphone, de straten van het sombere Chicago onveilig maakten om wraak te nemen op het onrecht dat hem en zijn familie was aangedaan. Nu, twee jaar later, ontmoeten we Marcus Holloway ofwel Retr0. Een getalenteerde hacker in de fleur van zijn leven…

Snelcursus  hacken

Tijdens de introductie van het spel zitten we onmiddellijk midden in de actie want niet alleen ontmoeten we Marcus Holloway, we leren hem kennen op het moment dat hij aan zijn initiatie werkt in DedSec. Hiervoor moet hij zijn eigen digitale voetafdruk verwijderen uit het mainframe van ctOS 2.0. Onder begeleiding van een mooie beat gebruikt Retr0 zijn kennis om zich een weg te hacken langs het beveiligingsnet van het gebouw en het veiligheidspersoneel, en even snel weer weg te glippen zonder gepakt te worden.

WATCH_DOGS® 2_20161116214726

DedSec, ctOS 2… wat is dat?

DedSec is een groepering hackers dat zich verzet tegen de alsmaar meer toenemende controle van de overheid en bedrijven op de  het gebied van privacy onder de mensen. Hoe gebeurt deze controle? Aan de hand van ctOS 2.0, een verbeterde versie, ontwikkeld in Silicon Valley, van de oudere ctOS die werd gebruikt in Chicago 2 jaar geleden.

Waar draait het nu eigenlijk allemaal om?

De macht van de grote bedrijven en overheden over de privacy van iedereen. Alle gegevens die over jou men verzameld, kunnen gebruikt worden door marketingbureaus, verzekeraars, politie en zelfs de overheid. Deze gegevens zou me dan bijvoorbeeld kunnen gebruiken om te beslissen over leven en dood. Dure ingrijpende behandelingen zouden dan enkel voor de “happy few” zijn, waarbij er gekeken wordt naar, onder andere, het verleden van de persoon in kwestie. Samen met DedSec probeer je deze onrechtvaardigheden tegen te gaan. Het gaat er wel niet altijd doodserieus aan toe. De hackersgroep bestaat uit hipsters,  die zich al eens graag helemaal perte totale drinken en hun eigen sarcastische humor hebben. Niettegestaand zijn het allemaal de vigilantes van de gemeenschap, die er alles aan doen om hun stad te beschermen tegen het allescontrollerende kwaad.

WATCH_DOGS® 2_20161124111112

Bescherm en verken San Francisco

We hebben het sombere Chicago achter ons gelaten en bevinden ons nu in het frisse, levendige San Francisco. Na de introductie moesten we een set andere kleren gaan kopen, beschikbaar in de vele shops die verspreid zijn over de gehele map. Let wel, de shops hebben elk een specifieke kledingstijl te koop. In elke shop, heb je natuurlijk ook toegang tot alle kleren die je al hebt gekocht.

Als je uit het Chicago van de eerste Watch Dogs komt, valt het je ongetwijfeld direct op dat je in San Francisco een aangenamere omgeving voorgeschoteld krijgt. Niet alleen ziet alles er levendiger uit,  het voelt ook zo wanneer je jezelf een weg hackt doorheen de verschillende missies of gewoon op straat een wandeling maakt. Overal gebeurt er wel wat. Net zoals in de eerste Watch Dogs is het mogelijk om met je smartphone mensen af te luisteren, hun berichten mee te volgen en geld te stelen. De batterij van hun smartphone laten oververhitten is nog een extra optie waardoor ze even later staan te dansen van de warmte en uiteindelijk door een kortsluiting op straat flauwvallen. Ik moet zeggen dat ik me hier al meer mee heb geamuseerd dan dat ik durf toegeven.

WATCH_DOGS® 2_20161125103256

Doorheen het spel verdien je volgers, deze volgers staan voor de groei van DedSec. Om de zoveel volgers krijg je onderzoekspunten waarmee je upgrades en hacker skills kan kopen. Deze punten zijn ook te verkrijgen door Scout X-locaties te fotograferen. Dit zijn interessante en iconische monumenten of plaatsen die in de echte San Francisco te vinden zijn. Op moeilijk te bereiken plaatsen kan je eventueel nog meer onderzoekspunten vinden, maar daar moet je dan al wat meer moeite voor doen om ze te verkrijgen.

WATCH_DOGS® 2_20161116222905

Na het verkrijgen van mijn eerste skill points kocht ik de vaardigheid waarmee ik auto’s kon hacken. Ook dit heeft al heel wat van mijn tijd geconsumeerd omdat ik het zo lollig blijf vinden om allerlei verkeersproblemen te veroorzaken en de politie te pesten. Het was tijdens deze momenten dat het ons ook begon op te vallen dat de AI eigenlijk niet zo slim is als dat je zou willen. Op een gegeven moment had ik een scooter gecrasht en stond deze op het punt te ontploffen, maar verkozen de 6-tal personen die er rond stonden van er mooi bij te blijven staan tot de scooter ontplofte, wat resulteerde in een ware ramp met 6 dodelijke slachtoffers. De ambulance was al snel ter plekke maar omdat ik deze, doordat ik het niet kon laten, tegen een andere auto liet botsen, besloten ze uiteindelijk om de slachtoffers niet te helpen en bleven ze zelf gewoon even in het voertuig zitten. Misschien dat één van de twee ambulanciers, de verzekeringmaatschappij aan het bellen was?

Wanneer ik toch de tijd vond om missies te spelen, kreeg ik nergens meer voldoening van om deze te vervolledigen zoals ik denk dat ze gespeeld moeten worden in Watch Dogs 2. Zonder het gebruik van dodelijke wapens. Dit gaf me echt het gevoel een hacker te zijn. Het past ook beter bij het verhaal wanneer je geen dodelijke slachtoffers maakt. In de vorige Watch Dogs, stond wraak nemen centraal. Met Marcus, bewandelen we echter een ander pad, namelijk dit van de bevrijding en het opboksen tegen de overheid. Wraakzucht vs anarchisme. Wij opteren dus om het aan te pakken zoals een echte anarchist en er niet voor te kiezen om dodelijke wapens te gebruiken. Met een smartphone kan je, zij die het verdienen, ook een enorme loer draaien. Dat bleek ook uit onze speelsessie.

Naast de normale apparatuur, beschikbaar om alles te hacken, zijn er een paar extra speeltjes bijgekomen. Er is een gratis RC-auto beschikbaar, maar ook een drone. Gelukkig dat ik deze al vrij snel in mijn bezit had, want hij kwam al goed van pas bij een paar side missions. Wat me wel opvalt is dat redelijk wat missies enkel en alleen met je RC auto en drone te vervolledigen zijn. Dit maakt het wel niet minder leuk, want terwijl jij alles vanop een veilige afstand bedient, zorg je voor allerlei chaos waar je zelf geen last van hebt. Dit gevoel sluit wederom perfect aan waar Retr0 voor staat: een anarchistische lolbroek en getalenteerde hacker.

Mijn favoriete momenten in het spel tot nu toe, zijn de missies waarin je eerst een soort van smart car à la KITT uit knight rider moet stelen van een filmploeg. Deze prachtige auto gebruik je dan nadien door hem, vanop afstand, de hele stad in rep en roer te  laten zetten. Dit alles met één doel; DedSec nog meer op de kaart te zetten. Dit leidt dan weer tot een uitdaging door HAUM, een fabrikant en ontwikkelaar van een huisbeveiligingsinstallatie, die er van overtuigt is dat ze niet te hacken zijn. Nu kan ik verder blijven vertellen over het verloop maar dat ga ik niet doen, anders is de fun, van het zelf te ontdekken, er al volledig af.

Watch Dogs 2 smart car

Watch Dogs 2 coop en multiplayer

Watch dogs 2 bevat naast de single player ook een coop en twee verschillende multiplayer modes:

  • Coop: Je kan samen met een andere spelers doorheen de wereld lopen en missies voltooien wat leidt tot meer volgers en meer onderzoekspunten.
  • Invasion: Net zoals in de eerste Watch Dogs infiltreer je hier de wereld van een andere speler waarin je virussen installeert op zijn DedSec netwerk, waarna je dan zelf probeert te ontsnappen terwijl de andere speler je moet proberen doden
  • Bounty hunter: deze mode wordt geactiveerd wanneer je net iets te veel de terrorist uithangt of wanneer je via je smartphone op jezelf een bounty plaats. Hierin werken 1 tot 3 spelers samen met de politie om jou tegen te houden. Als hun dat lukt, verdienen ze experience points. Als het jou lukt om ze te doden verdien je zelf betere rewards of je kan er ook voor kiezen om te ontsnappen tot de bounty verdwijnt van je hoofd.

Een extra pluspuntje is dat je je vrienden het spel eens kan laten proberen via Share play, waarin je ze dan de controle geeft over je spel en ze een uurtje via PS+ kunnen spelen. Wat dan weer wel jammer is, is dat je niet samen voor een uurtje de coop kan spelen.

Verder heb ik nog veel te ontdekken in Watch Dogs 2, maar dat vind ik helemaal niet erg want het is al weer even geleden dat ik nog zo veel plezier heb gehad in een game als deze.

Gameplay 8
Graphics 8
Sound 9
Fun 9
Totaal 8+

Reageer


Log in om te reageren of Registreer hier!


Indien u zich niet wenst te registreren, kan u via onderstaand formulier reageren.

Typ de aanmeldingscode over in het tekstvak: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.